Terveink

Eszmei értelemben

Azt szeretnénk, hogy az Akhal Teke lovaséletünk szerves részévé válna a legtágabb értelemben és nem díszállat, vagy kultúrtárgy lenne. A fajtának is a használat által van jövője és a hagyományt is jobban ápoljuk így.

Erdély Bihar Hegyi Túra

Számunkra a Tisza-Duna Túra és az Erdély Hegyi Túra egy tablót képez, a Kárpát-medence képét. Két szelet, de sokat tükröz az egészből:

Az alföldi pusztáktól a Kárpátok havasáig.

Az Erdély iránt érdeklődők általában a Hargitát és Székelyföldet ismerik. Kevesen tudják, hogy Magyarország keleti határától 80 km-re egy nagyon vadregényes hegyvidék kezdődik, ez a forrásvidéke a Körösöknek, a Szamosnak és ennek a hegyvidéknek a keleti oldalán van Kalotaszeg, amely Erdélynek és talán magyarságnak is az egyik legarchaikusabb kultúrájú vidéke.

A másik, ami hallatlanul érdekes, hogy ezen a tájon túrázva különös élményben van része az utazónak. Mintha nagyon távoli helyeken járna, méginkább mintha a múlt század elejének világába kerülne. Eltávolodva a városoktól, mintha időben is távolodnánk? A falvakban alkonyattájt kolompolva tér haza a tehenekből és bivalyokból álló csorda és fent a havasi legelőkön szabadon legelő ménesek kószálnak. Európában már nagyon kevés olyan hely van, ahol napokon át vándorolva nincsen kerítés: a tágasság és a szabadság érzése kísér.

Lovastúráinkon a „honfoglalás lován”, a legendás Akhal Tekén lovagolhat. „Felhők között lovagolni a mennyei paripák hátán…” Lovastúra 1500 m magas hegyi legelőkön, a Bihari havasokban, Akhal Teke lovak hátán. Ez az a fajta, amelyikkel történelmünk összefonódik, és híres különleges kényelméről.

Nemcsak a lovak, de a nyergek is különlegesek: Saját készítésű magyar stílusú nyergek, korszerűsítve a mai lovaglástechnikai igényekhez és lovakhoz.

Különlegesen biztonságos és kényelmes, nagyon beváltak az elmúlt évek túrái során…

Útvonal:

(A Nyugati-Kárpátokon át, a Fekete-Körös völgyéből Kalotaszeg vidékére.)
Belényes/Magyarremete – Mézgedi Cseppkőbarlang – Jád Völgye – Lesi Víztározó – Remetehavas – Biharfüred – Mezőhavas(1627m) – Szamos forrásvidéke – Bocsásza(1792m) – Némahavas – Vigyázó(1836m) – Vladeasa Menedékház – Havasrogoz – Székelyjó – Kalotaszentkirály

Időpontok:

Sajnos a tervekkel ellentétben nem tudjuk elindítani a 2011-es szezonban az Erdély Bihar Hegyi Túrát. Ennek oka a Romániában kialakult fertőző kevésvérűség járvány. Emiatt a helyiek már rengeteg lovat kellett (és kell), hogy vágóhídra küldjenek és ennek a veszélynek nem tehetjük ki a munkalovainkat, arról nem is beszélve, hogy az erre vonatkozó szabályok is meggátolnának minket.
Nagyon fontos számunkra ez a túraverzió és igen sok előkészület zajlott ez ügyben, reméljük mihamarabb zöld utat kapunk…