Lovastáborok

LOVASPROGRAMOK


A jelentkezés előfeltétele:  legalább fél éves lovas „múlt”, rendszeres, aktív lovaglás.
A táborban kezdők nem vehetnek részt! 

Kötelezően hozandó felszerelés:

szúnyogok elleni védelem, kobak, lovaglásra alkalmas bőrcipő: lábszárvédő vagy csizma hordása kötelező! Esőkabát, nap és szúnyog elleni védelem, (hosszabb ujjú ingek, vízálló nadrág stb..)

Érkezés: legkésőbb hétfő este 18 órára!


Napi 5 óra lovasfoglalkozás, a lovasok (2lovas/1ló) váltásban kerülnek lóra, fél órás váltásokban, ami kb. napi 2,5 óra lovon töltött időt és elméleti-gyakorlati információk átadását jelenti. Fontos, hogy a lovas a földön töltött idő alatt az elhangzó elméleti anyagok követése mellett
figyelemmel kísérje a lovon ülő társakat, nézze az azok által jól, vagy éppen hibásan lovagolt technikai elemeket, hogy utána ezekből okulva
tudjon újra a lóra ülni.

A lovaglás tanulásának másik módja (a kurzus mellett) a nyári táborokon való részvétel. Ha lehet ezen az egy hetes programon még intenzívebben kell kihasználni az időt. Az a cél, hogy fizikailag és mentálisan is elkezdődjön a tanulás folyamata, az alapok rögzüljenek. A megismert lovaglási élmény eldönthetővé teszi a célt és a folytatást.

Hangsúlyozni szoktuk, hogy egy hét alatt nem lehet megtanulni a lovaglást, de az intenzív kezdés sokat lendít, és volt rá példa, hogy egy tábor és néhány őszi hétvége alatt elértük a társas lovaglási szintet.

Hangsúlyozottan lovaglástanításra és a lovakkal való kommunikációra orientált, sokoldalú lovasképzés.

Nálunk nincsenek különválasztva a gyerek és felnőtt táborok, a korosztály 12-60 év. Az elmúlt évek során sokféle, akár igen eltérő beállítottságú, közelebbről-távolabbról érkező társaság megfordult már itt, és szerencsére nem egy ember közülük visszajáró vendégünkké vált. Többek közt, nem kis örömünkre 5éven át évben vendégül láttuk a  Színház- és Filmművészeti Egyetem kezdő tanítványait, akikkel, jellemzően igen produktívan tudtunk dolgozni.

A táborlakókat mongol és kazak jurtákban szállásoljuk el, amihez biztosítjuk a szükséges komfortot. A hét során teljes ellátást, étkezéstől a hideg-meleg vizes zuhanyzóig.

IDŐPONTOK

2024. június 17-22. – középhaladóknak

2024. július 15-20. – Haladó tábor

2024. augusztus 5-10. – középhaladóknak

A haladó tábor programja innen letölthető

BEJELENTKEZÉS

Bejelentkezés és további információ: csat1996@gmail.com

A LOVASTÁBOR PROGRAMJA

Napi 5 óra lovasfoglalkozás, ami kb. napi 2,5 óra lovon töltött időt és elméleti-gyakorlati információk átadását jelenti.

KÖLTSÉGE (2023)

75.000 Ft (Hétfő estétől szombat délig.)

ÉTKEZÉS

reggeli 8:00, ebéd 12:30, vacsora 18:30

SZÁLLÁS

eredeti mongol és kazak jurtákban (5 férőhelyesek a jurták)

 Fontos, hogy a lovas a földön töltött idő alatt az elhangzó elméleti anyagok követése mellett figyelemmel kísérje a lovon ülő társakat, nézze az azok által jól, vagy éppen hibásan lovagolt technikai elemeket, hogy utána ezekből okulva tudjon újra a lóra ülni.

DÉLELŐTT
DÉLUTÁN
HÉTFŐ
érkezés 17 és 18 óra között, 18 órától megbeszélés, 18:30-tól vacsora
KEDD
9-12-ig Futószáras és lovardai oktatás, terepen végzett gyakorlatok
16-18-ig A lovak viselkedése, a velük való kommunikáció. Alapvető kezelési gyakorlatok: megfogás, vezetés, kikötés?
SZERDA
9-12-ig Futószáras és lovardai oktatás, terepen végzett gyakorlatok
15-17-ig Kilovaglás az ekhós kocsi kíséretével.
CSÜTÖRTÖK
9-12-ig Lovardai oktatás, terepen végzett gyakorlatok, önálló feladatok.
15-17-ig Karusszel gyakorlatok, sorgyakorlatok.
PÉNTEK
10-17-ig Egész napos kirándulás lovakkal és ekhós kocsival a Tiszához. Ott hosszabb pihenő, fürdőzés és piknik.
SZOMBAT
9-12-ig Kollektív lovardai és terep gyakorlatok, a hét tartalmi összefoglalása.

EGYÉB INFORMÁCIÓK

Itt él Magyarország egyetlen Akhal Teke ménese. Ezek a lovak azonos fajtájúak a honfoglalás lovával. Ezen a területen olyan szálláshelyet sikerült létre hozni, amely illik a fajtához és a történelmi korhoz is, amit megidéz. Az eredeti mongol és kazak jurták a ligetes tóparton úgy helyezkednek el, mint hajdanán a legelő ménesek mellett a jurtaszállások.

A SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

50 férőhelyes közösségi jurta tűzrakó hellyel: 8 asztal + tálalóasztal, nagy méretű sütőrostély, bográcsakasztó helyek, mosogató, hűtőszekrény, gáztűzhely.
6 db öltözőkabinos, hideg-meleg vizes zuhanyzó.
Parkoló személyautóknak, autóbuszoknak

EGYÉB SZABADIDŐ ELTÖLTÉSI LEHETŐSÉGEK

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (A Feszty körképre a belépőt előre kell megrendelni.), Csillagösvény Labirintus
Szeged látványosságai 25km (a buszmegálló kb. 900 m-re)
Kiskunmajsa Termálfürdő, Algyő Fürdő, Mórahalmi fürdő