Lovasok.hu: Lovak a Szegedi Szabadtéri Színpadon

A szegedi Dóm téren a Szabadtéri Játékok során rendszeresen találkozhatnak a nézők lovakkal. A korhű megjelenés vagy éppen a megdöbbentő látvány a rendezők álma ilyenkor. A lovakat és lovasokat Cseppentő Attila, az ópusztaszeri Akhal Ménes vezetője biztosítja az előadásokra. Ennek jártunk utána, hiszen nem mindennapi látvány egy ló a színpadon; több ló együtt pedig még érdekesebb!

Lovasok.hu: Hogyan kezdődött a színpadi szereplés a lovakkal?

Cseppentő Attila: Egy kaja-kenu VB kapcsán rendezett gálán jegyzett minket a Színház, amikor három betyár vágtában elrabolta a népi táncos menyecskéket a műsor keretében. Egyébként ekkor már lovas show-kat készítettünk, ahol főleg Honfoglalás kori vagy katonai harcjelenetekben bizonyítottuk a speciális képességeket.

Lovasok.hu: Mi volt a legmeghatározóbb előadás eddig?

Cseppentő Attila: Szerepeltünk az Evita-ban, ahol négy argentin lovasrendőrre volt szükség. Ők egy 50 fős tüntető statisztériának vágtáztak neki, akik közben petárdákat durrogtattak. Körbe kellett keríteni őket, és tulajdonképpen ?kardélre hányni?, persze anélkül, hogy bárki is megsérülne. Majd utána hátulról jött egy katonai dzsip és egy oldalkocsis motor, akik gépfegyverrel ?lőni? kezdtek a lovak mögött. A lovaknak ezt is tűrni kellett.

Lovasok.hu: Volt egy igazán veszélyes jelenet is egy fehér lovon?

Cseppentő Attila: Igen, a Nabucco-ban a főszereplő babilóniai királynak látomása van, miután lánya meghal. Ezt a látomást a rendező úgy szemléltette, hogy a horizonton egy fehér ló hátán a lány fejjel lefelé lógva elvonul. Ehhez egy 15 méter magasra vezető folyosót kellett építeni a lónak, ami csupán 1 méter széles. A folyosón felvezették a lovat, és fent úgy volt megvilágítva, hogy csupán a fehér ló látszott, rajta pedig Réka lányom fehér lepelben, aki a színésznőt helyettesítette ebben a veszélyes produkcióban.

Lovasok.hu: Lovakon kívül más állat is szerepelt az előadásokban?

Cseppentő Attila: Az ember tragédiájában szerepelt például két szürkemarha és egy kecske is. Amikor Ádám azon zsörtölődik, hogy dolgozni kell, akkor a két szürkemarha a színpad közepén volt kikötve, és mellettük rakodta Ádám a szénabálákat. Lucifer monológjakor pedig a kecske ott legyeskedik körülötte, és olyan élénken figyelt az előadáson, mintha lereagálná a monológot, Ádám pedig neki beszélt. Ez olyan jól sikerült, hogy a rendező már mondta, hogy vigyük onnan a kecskét, mert a nézők azt figyelik, nem a monológ szövegét. A Jézus Krisztus Szupersztárban szerepelt szamár és galambok is. A galambokkal volt egy érdekesség, hogy amikor elengedtük őket, egy galamb odaszállt a kereszt tetejére, és ott is maradt egy darabig.

Lovasok.hu: Milyen előadásra készültetek mostanában?

Cseppentő Attila: Most a My Fair Lady című darabban szerepeltek a lovaink. Van benne egy lóverseny-jelenet, egy fogatjelenet és egy lovasrendőr. A lovasrendőrnek van fontosabb szerepe, a szerelmes főszereplő neki beszéli ki a lelkét. A koreográfus Novák Péter, a rendező pedig testvére, Novák Eszter.

Lovasok.hu: Milyen lovakkal szoktatok szerepelni?

Cseppentő Attila: Elsősorban akhal-teke fajtájú lovakkal, mivel Ópusztaszeren ezt tenyésztjük. Ez a fajta is ott sejthető az angol telivér ősei között, ezért például a My Fair Lady lóverseny-jelenetéhez két akhal-teke félvér csikót használunk, valamint egy karcsúbb gidránt.

Lovasok.hu: A nézőkben és olvasóinkban is felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan kell bánni a lóval, mit kell tanítani neki, gyakorolni vele, hogy ilyen extrém helyzetekben is nyugodt maradjon. Szeretnénk egy kicsit bepillantani a kulisszák mögé?

Cseppentő Attila: Már a földről való idomítás során elébe megyünk az olyan problémáknak, amelyek a különleges körülmények hatására jelentkezhetnek. Az ingerküszöb-emelés így már csikókorban megkezdődik, és egy hosszadalmas munka során válik a ló olyan nyugodttá, hogy a színpadon is maximálisan tudjon teljesíteni. Például a lövések gyakorlását egy vadász ismerősünk végzi, ami nem egyszerű feladat, mert a lovak a hirtelen zajtól jobban megijednek. Az egyenletes hangok, a zene megszokhatók; a szamárnak például a feje mellett szólt a zene a Hair előadások előtt. Az idomítás során úszógumikat, napernyőket rakunk a pályára, vagy zsákokat teszünk a ló hátára, ami suhog, ha vágtázik a ló.

Lovasok.hu: Ezt személyesen is látnia kell mindenkinek. Nagyon szépen köszönöm az interjút!

Bardóczky Veronika
Lovasok.hu