Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok 2023 május

Military-Lovastusa bemutató

Mi nem nem egy military showt mutattunk be önöknek hanem azt, hogy hogyan lehet belépni a military világába olyan lovasoknak is akik eddig még nem próbálkoztak a szakággal.

Történelmünkben hosszú évszázadokon át a lovakhoz kötődött életünket; népvándorlás, harcok, csaták, hírközlés, mezőgazdaság, háborúk folyamán a lovak mint az ember társa jelent meg. 

A gépek megjelenésig a harci eszközünk és társunk a ló volt és a honfoglalás korától a visszacsapó reflexíjak használatától az első világháborúig lovakon folytatott csatáink a legkiválóbb hátasokat kívánták meg. A military szakág vagy cross country a katonai lovaglásból fejlődött ki (keletkezett?) egy erő, sebesség, bátorság, ugróképesség és ügyesség próba mely 3szakágat ötvözve kívánja meg a legmegfelelőbb lovakat és lovasokat. A military akadályok alakban szélességben formában és anyagban is eltérnek a normál díjugrató akadályoktól, tömörek általában fedettek és rögzítettek amely nem teszi lehetővé hibázási lehetőséget a ló és lovas számára. 

Továbbá szintkülönbségek vagyis bankek, felugrók és mélybe ugrások illetve szűk vagy széles ugrások és a víz használata például abban lévő ugrások is jellemzik a szakágat.

 Amit láthattak nem képes megmutatni a lovastusa szakág sokszínűségét de betekintést engedett abba, hogy hogy tudja az ember a lovát olyanná tanítani, hogy később a bonyolultabb és veszélyesebb akadályokat is magabiztosan tudja teljesíteni. 

A lovasoknak 3 nap alatt díjlovaglás, terepverseny és díjugratás során kiválóan kell teljesíteni ahhoz, hogy eredményeket tudjalak elérni a végső százalékos összesítésben. 

A bemutatóban a terep versenyt emeltük ki hiszen ez a szakág védjegye egyben legkevésbé ismert hiszen egy hatalmas területen előre felépített rögzített akadályokkal kell megküzdeni a lovasnak a kategóriához kijelölt magas sebességet is betartva.

 Az átlag sebesség amit el kell elérniük hogy belül maradjanak az alap időn körülbelül 24 km per órától 35 kilométer per óráig terjed. Ez azt jelenti hogy az ugrások idejére a lovas sebességéből veszít így azt vissza kell hozni a pálya befejezéséig.

 Az akhal tekék akik az angol telivérekhez hasonlóan magas sebességet képesek elérni és az állóképességük is nagyon magas szinten van.. (ide még kell szöveg) 

 Könnyű testfelépítésükhoz viszonyítva száraz ínak kicsi kötött izmok jellemzik őket. Történelmi teljesítményeik … 

 A nyergekben: Cseppentő Regő /Karador apaságú/ Hektoron, Cseppentő Réka /Stardust apaságú/ Arabeszken, Apáti Zsófi /Kaján apaságú/ Vajkon és Bönde Kata /Alihan apaságú/ Aralon. Magyar Eszter földi munka Apolloval. /Apollo Jáspis apaságú/

Segítségünkre volt csapatunk többi tagja: Cseppentő Zsombor, Varga Márk, Futó Gergő, Jenei Betti, Arany Mihály és családja