Címlapon az Ópusztszeri Akhal Ménes Lova!

Az akhal teke fajta kis populációban van jelen a lófajták között világviszonylatban 3500-4000 egyeddel. Türkmenisztánban mint a fajta születésének hazájában és Oroszországban is az Akhal tekéket galoppon futtatják mint egyik legfontosabb értékmérő tulajdonságukat tesztelve.

-Az Ópusztaszeri Akhal Ménes

Az akhal teke fajta használata Cseppentő Attila irányítása alatt kezdetben hagyományőrző lovasbemutatókon szerepelt. Ekkor még magyar félvérre vitt keresztezések képében. Már itt is számos kihívásnak kellett megfelelnie a lónak többek közt lovasíjászat, gerelyvetés, szablyával való munka. Majd ezt követte az azóta is közel 20 éven át tartó turisztikai munka. Lovastáborokban és túrákban szerepelnek az egyre magasabb vérhányadú és tiszta vérű akhalok. Utóbbiakat legfőképp a lovatúrákon használjuk , mivel ők gyakorlott, finom lovast igényelnek. A különlegességnek számító Duna-Tisza túra mely 200 km hosszú, keresztbe szeli Magyarország gyönyörű tájait, egy hetet tesz felejthetetlenné az ideérkező lovasoknak. 8 éve kezdődött el a sportba történő visszatérés ezen belül is a lovastusába. Amihez mint tudjuk a díjlovaglás és díjugratás is feltétlenül kapcsolódik. De a fajta tulajdonságaihoz passzoló távlovaglás sem maradt le a palettáról. Ezekben a sportágakban és turisztikai tevékenységekben a lovak tesztelése a közös.

Az akhal teke körül sokféle hiedelem terjengett az eddigi időkben a lovas világban mely csak napjainkban kezd leülepedni. A Cseppentő család több mint 30 éve foglalkozik az akhal tekékkel. Tapasztalataik azt mutatják hogy az akhal semmiben sem különbözik a többi temperamentumos lófajtától viselkedésben. A csikó korától megfelelő kezelésben részesített lovak felnőtt korukra is megfelelő hátasként szerepelnek. Az időben felépített nevelés a stabil alapja a későbbi munkának. Az akhal teke olyan fajta aminek a tenyésztésében a galopp képessége volt a legmeghatározóbb és a szélsőséges körülményekhez való alkalmazkodása.

Megérteni a fajtát-megszeretni a fajtát.

Minden egyes lónak akkor képes a lovas jó képzést biztosítani ha megérti a ló alkati felépítését és mentális érettségét. A temperamentumos és nyugodt fajták is ugyanolyan jól felépített edzést igényelnek. A ló passzív magatartása vagy aktív ellenállása csak 2 típusú reakció arra ha a lovasmunka nincs jól felépítve. Minél nagyobb a kihívás annál nagyobb a jelentősége a jól felépített munkának. Legyen szó lovastusáról, lóbetanításról vagy idegen környezetben való lovaglásról.