Blog

Kaposvári military verseny június!

Az Ópusztaszeri Akhalok másodszor szerepeltek jól Kaposváron! A június 16-18 között megrendezett lovas versenyen. Ismét sok induló volt az A kategóriában! A nyílt kategóriában induló Cseppentő Regő a 2. helyen végzett Hektorral, Cseppentő Réka pedig a 4. helyen végzett, mindössze 6 másodperccel lemaradva a dobogóról Arabesszel! Tenyésztő: Cseppentő Attila, Arabesque: 87,5% Akhal teke (Kaplan vonal) Hektor: 75% Akhal teke (Kir Sakar vonal)

A LOVASNEMZETBEN IS ÍRTAK AZ ÓPUSZTASZERI AKHALOKRÓL!

Akhal teke újra

Intelligens, érzékeny és ilyen lovasra is van szüksége

Lapunkban időről időre visszatérünk az egyik legősibb lófajtához, az akhal-tekéhez és ezt a különleges lovat tenyésztő Ópusztaszeri Akhal Méneshez. Nem véletlen, hisz ez a sokak szemében misztikifált lófajta a gondos tenyésztői kezek alatt folyamatosan fejlődik és rendkívüli alaptulajdonságain túl új oldalát is megmutatja. Idén, a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok érdeklődő közönsége előtt bizonyíthatott néhány egyed bátorságból, ügyességből egy lovastusa bemutató keretein belül.

2023 Edzőtábor Bábolnán az Akhalokkal!

2023 tavaszán az Ópusztaszeri Akhal ménes lovasai edzőtáboron vettek részt az idei év nagy megmérettetéseire készülve. A lovak és lovasok kiválóan helytálltak még a 2csillag kategóriájú vizes mélybeugrást is rezzenéstelenül hajtották végre. De az edzőtábor Tuska Pál vezetésével még sokféle ugrást tartalmazott akár a szűk ugrásokat akár a széleseket vesszük, vagy a meredeken felfelé vagy vízbe le a házikótól a sövényig.

Arabeszk Stardust apaságú kanca lovasával Cseppentő Rékával a nagy leugrón.

Stardust a Kaplan vonal képviselője az akhal teke fajtán belül kifejezetten sportos kerek formákat hozó lovak.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Hektor Kaján (Kir Sakar)apaságú herélt lovasával Cseppentő Regővel a nagy leugrón. Kaján apja Karador a híres galopp ló Karader apja. A Kir Sakar vonal képviselői akik nagyon kemény szívós igazi galopplovak.

Legendás lélekgyógyász a mesék aranyszőrű paripája!

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2023/07/20/opusztaszer-lovasok-videki-elet-lotenyesztes-akhal-teke/

Az akhal-teke lovak neve fogalom a lótenyésztők körében. A magyar népmesék aranyszőrű paripája csodálatos hatással van a mai kor emberére.

Az akhal-teke lovak neve egyre ismertebbé válik a lótenyésztők körében. A keletről származó fajtát -, a mesék legendás aranyszőrű paripáját unikális fajtaként tartják számon a legtöbben. A Cseppentő család Ópusztaszeren egy meseszép ménest gondoz, hetvenöt szebbnél szebb ló legelészik náluk idillikus környezetben.

Az Akhal Teke fajta történetének kezdetéhez 2-3000 évet kell visszamenni a történelemben, a nagy ókori kultúrák és a végtelen sztyeppe határa felé, ahol a korszak nagy birodalmai uralkodtak. A magyar népmesék aranyszőrű paripája különleges szerepet tölt be a néphagyományban, és gazdái napjainkban is különösen értelmes fajtakánt tisztelik és szeretik. Az Ópusztaszeri Akhal Ménest létrehozó Cseppentő családban nemzedékek óta apáról fiúra száll a lótenyésztés mestersége.  A Sokszínű vidéknek Cseppentő Regő mesélt a mesebeli lovakról, és arról, hogy a velük való találkozás hogyan gyógyítja a mai kor emberének lelkét.

Cseppentő Regő

Hogyan kezdődött az Ópusztaszeri Akhal Ménes története? Miért éppen ezt a fajtát választották?

Édesapánk, Cseppentő Attila érdeklődése a magyar történelem és kultúra keleti vonatkozásai iránt alapozta meg a tevékenységünket. A magyarság orientális gyökereinek kutatása során egyre többször botlott bele ebbe a nagyon jellegzetes megjelenésű lótípusba – nagyjából 35 éve kezdődött minden itt Ópusztaszeren.

Milyen környezetben él a ménes?

A nagyjából 75 lovat számláló ménes extenzív körülmények között legelőkön él csoportban tartva. Ez a tartási mód a legideálisabb ezeknek a kiemelkedően nagy mozgásigényű lovak számára.

Gyakori, hogy egy-egy családban apáról fiúra száll a lótartás, ez egy életmód és egyben mesterség. Hol és hogyan lehet megtanulni a lótenyésztést?

A lótenyésztés gyakorlatának megtanulásához egy nagyon szerencsés körülmény, ha családon belül apáról fiúra öröklődik a tudás, ahogy ez szerencsénkre esetünkben is fennáll. Természetesen Magyarországon a felsőoktatásban is van mód a szükséges végzettségek megszerzésére, az ott oktatott tudásanyag is az alapját képezi a szakmának. Azonban ez egy nagyon gyakorlati tevékenység, könyvekből ténylegesen csupán az alapokat lehet megtanulni.

Mik a nehézségei a fajta tenyésztésének? Milyen szempontok érvényesülnek a tenyésztés során?

A feladat nehézségét az adja, hogy ennek a fajtának nagyon kicsi a populációja, valamint a tenyész anyag beszerzése leginkább Oroszországból lehetséges.

Többféle célunk van, mind a tisztavérű, mind a keresztezett állományrész nemesítésével. Lovasturisztikával is foglalkozunk, de a sportban is mozgatjuk a lovakat, így a fő vezérlőelvek a minél jobb használatisághoz kapcsolódnak. Ezek tükrében, ennek megfelelően próbáljuk alakítani a lovaink alkati és mozgási tulajdonságait, valamint mentális karakterét.

Milyen a “jó” akhal-teke?

Az ideális akhal-teke rendelkezik a tipikus fajtajegyekkel, őrzi a fajta karakterét, alkatából fakadóan könnyű mozgású, különleges komfortot kínál a lovasnak, ami számunkra a hosszú túrák miatt is nagyon fontos. A szó pozitív értelmében igénytelen, ami azt rejti, hogy a rendelkezésre álló táplálékot és vizet a nyugati fajtáknál jobban hasznosítja. Nagy a szervezeti szilárdsága és az immunitása, genetikája őrzi az ősi alapozó fajták ellenállóképességét, ami sok nyugati fajta esetében a céltenyésztés margóján nagyon meggyengült.

Itt még rengeteg értékmérőt lehetne felsorolni, de természetesen a minél jobb alap alkat és a mozgástulajdonságok meghatározók. Mindezek mellett fontos szempont a mentális stabilitás és az intelligencia. Kiemelkedően értelmes lótípusról van szó. Nem csoda, hogy cirkuszokban is használják őket, hiszen meglehetősen bonyolult idomítási feladatokban is megállják a helyüket.

Valóban ő a mesebeli aranyszőrű paripa?

Valószínűleg így van, hiszen a kulturális örökségeinkben fellelhető aranyszőrű lovak, többek között a fehér ló mondája is az akhal-teke fajtával hozható összefüggésbe.

Galéria

Az Önök vállalkozása több lábon áll, a tartás és tenyésztés mellett nyári táborokat is szerveznek. Mit lehet megtanulni egy-egy ilyen táborban?

Igen a lovasturisztikánkban a lovastúráink mellett a táborok nagyon népszerűek. Ezek kifejezetten a technikai fejlesztésre fókuszált egy hetes kurzusok. A jelentkezők közül abszolút kezdőket ezekbe a táborokba már nem tudjuk fogadni, a már gyakorló lovasoknak biztosítunk lehetőséget a program alatt a lehető legnagyobb fejlődést elérni. Csoportos és egyéni mozgásokban is oktatjuk a tanítványokat. Külön érdekesség, hogy a legelő biztosította lehetőségekből fakadóan kint terepen is tanítjuk a lovasokat, csoportosan és egyénileg is.

Az oktatás során érintjük a csoporttól való elszakadást egyénileg a lóval, de a szintkülönbségek leküzdését, a „mászatásokat”, a vízen való átkelést, a cavalettit és az alapozó ugrómunkát is gyakoroljuk. Karusszel mozgásokat is tanulunk, valamint a lovak kezelésében alapvető földről zajló mozzanatokat: szabad ló elhozása a ménesből, kötőfékezés, földi gyakorlatok, vezetések, kikötés és a lóval való kommunikációnak az alapját képező összefüggések elméleti háttere.

Mit „üzennek” ezek a legendásan kemény állatok nekünk, embereknek?

A mai ember jószerével elveszítette a kapcsolatát a természettel és bizonyos formában a valósággal is. Azzal a valósággal, ami evolúciósan közel áll eredeti mivoltunkhoz. Az a folyamat, amikor a mai világ embere kiszakad a város forgatagából, zsebre teszi a telefonját, kimegy a természetbe és a lóval dolgozik, sőt, egyáltálán már attól, hogy a társaságában tartózkodik, rendkívüli regeneráló hatással van mind lelki, mind szellemi oldalról. Sok lovasnak megvannak a saját céljai a lovaglással, de önmagában ezek a lovas helyek mentálhigiéniás mentőcsónaknak tekinthetők a mai zűrzavaros világban.

Nyergünkben vágtázik a lovas a Bagossy Brothers Company videóklipjében!

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Edzőtábor 2023 Bábolna!

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video


AZ ÓPUSZTASZERI AKHAL MÉNES KIVÁLÓ HELYEZÉSEKET ÉRT EL BÁBOLNÁN 2022 OKTÓBERÉBEN!

Arabeszk (87,5% -os Akhal Teke, apja: Stardust, anyja: Ajsa) Cseppentő Rékával, Hektor (75% – os Akhal Teke, apja: Karador, anyja: Henna, tenyésztője: Cseppentő Attila) pedig Cseppentő Regővel vett részt egy háromnapos military versenyen Bábolnán, 2022 október 21-23 között. Eredményük 3. és 4. helyezés A kategóriában!

Ez az eredmény nagy örömmel tölt el minket, mivel ez a kategória jelenti a belépést egy magasabb kategóriába.

A pálya 2500 m-en 20-25 akadályt tartalmazott, és az átlagsebesség 30km/h volt. Látható volt, hogy az Akhal Tekék könnyen alkalmazkodnak a sebesség elváráshoz, viszont nagy kihívást jelentett számukra az akadályok mellett a sebességlimit betartása.

opppppppppppoooo opppppppppppoooo

Mórahalom Díjlovas versenyen az Ópusztaszeri Akhal Ménes fiatal lovai

Cseppentő Réka és Apáti Zsófia lovagolták a pályakezdő lovakat a mórahalmi díjlovas versenyen

Sok törődés, gondozás és sok-sok közös edzés után érkezett el az Ópusztaszeri Ménes fiatal lovai számára az első díjlovas versenyük. Kincső, Emese, Vajk és Anka ez idáig nem vettek részt még ilyen megmérettetésen, de a gondos nevelésüknek köszönhetően nyugodtan várhatta a ménes csapata, hogy rajtvonalhoz szólítsák őket.

Az esős idő ellenére, a csúszós talajon is kiválóan teljesítettek a lovak így Cseppentő Réka második helyezést ért el L 2 kategóriában Kincső nevű lován, szintén 2. helyezést ért el Emese lovaglásával A3-ban. Apáti Zsófia 5.helyen végzett Vajk és 6. helyen Anka lovaglásával A3-ban ? tudtuk meg a lovasoktól, akik a Mórahalmon megrendezésre kerülő díjlovas versenyen lovagolták a pályájukat kezdő lovakat

opppppppppppoooo opppppppppppoooo

Kaposvár; Új pálya az Ópusztaszeri Akhal Ménesnek!

Kaposvár volt az új helyszíne az Ópusztaszeri Akhalok terep kipróbálásának az augusztus 19-21-ig megrendezett lovastusa versenyen A0 kategóriában népes induló összesen 30lovas állt a rajthoz! Az amatőr lovas kategóriában induló Cseppentő Regő 2.helyen egy ezüst kupával Cseppentő Réka pedig 7.helyen hibátlan tereppályával gazdagította a ménes eredményeit ezen az eső utáni izgalmas pályán!

terepnap képekben

díjugró nap

díjlovaglás a kezdő szám

opppppppppppoooo opppppppppppoooo

Cseppentő Nyereg a Vajdahunyad Várában!

Lóközelben című kiállítás alkalmával szerepel a Cseppentő nyereg a Vajdahunyad váránál lévő Mezőgazdasági Múzeum dísztermében! A mai napig megtekinthetik az arra látogatók Dallos Gyula díjlovas nyerge és egy galopp tréning nyereg szomszédságában! A kiállítás napjaink lovasairól, a lovak mai szerepéről szól. Az urbanizált, rohanó világból kaput nyit a természet és egy mély kapcsolat felé, a lelkünket is ?lóközelbe? engedi. Életünk számos területén jelen vannak ezek a csodálatos állatok. Gyógyítanak, részt vesznek a rekreációban, szolgálnak a rendőrségnél, segítik sportolóinkat céljaik elérésében.

Lóközelben

opppppppppppoooo opppppppppppoooo