Lovastúrák

A lóval töltött szabadidőnek kétségtelenül a túralovaglás a csúcsa. Amióta túrázunk nagyon sok élménynek, kalandnak voltunk tanúi és részesei. Megpróbálom összefoglalni, hogy ennyi év után mit tartunk a legérdekesebbnek: Elindulni, úton lenni és eljutni máshová… Ez egy nagyon ősi élmény, ott lapul az ösztöneinkben, izgalommal tölt el és ha átéljük, más emberként lépünk tovább: kevesebbek lennénk, ha nem történt volna meg. A ló ehhez az úthoz egy nagyon különös érzést ad: mintha egy más időből szemlélnénk a világot, másképpen haladunk és más utakon járunk – mint régen - a nomádok – folyótól folyóig, hegyeken át…

cikkek_013

Utunk legnagyobb része tájvédelmi körzetek érintetlen és gazdag növény-és állatvilágán vezet keresztül. 25-35 km-t teszünk meg egy nap, de természetesen vannak különbségek a távok között. Az étkezésekről: Az út közben általában piknik ebédet tartunk, amiben a szerviz autó van segítségünkre. A reggelit általában a szálláshelyek biztosítják, a vacsora jellemzően magyarosabb ételekből vendéglőben, vagy szintén a szálláshelyen kerül elfogyasztásra.

LOVAK, NYERGEK: Lovastúráinkon a „honfoglalás lovát”, a legendás Akhal Tekét lovagolva fedezheti fel az utunk során érintett tájakat. Ez az a fajta, amelyikkel történelmünk összefonódik, és híres különleges kényelméről… Nem csak a lovak, de a nyergek is különlegesek: Saját készítésű magyar stílusú nyergek, korszerűsítve a mai lovaglástechnikai igényekhez és lovakhoz. Különlegesen biztonságos és kényelmes, nagyon beváltak az elmúlt évek túrái során...

IMGA0023

  TÚRÁINK:
Akhal Teke lovakon - egyedi nyergekben - a Tisza és a puszták vidékén.10277498_864125630308350_7361157545591118935_n Az ópusztaszeri Feszty-körkép és lovasbemutató megtekintésével. Termálfürdőzéssel, szürkegulya látogatással. Szállás eredeti kazak és mongol JURTÁKBAN. Megegyezés szerint néhány napra is van lehetőség csatlakozni… A túra csillagtúra, minden nap visszatérünk a Jurtaszállásra, ahonnan elindultunk.

Ópusztaszer földrajzilag szerencsés fekvésű: olyan területek határán van, ahonnan egyaránt elérhetőek a kiskunsági homokbuckás ligetek, az alföldi szikes puszták és a Tisza vadregényes ártere… Ezeken a helyszíneken vezet Attila Túra útvonala. Utunk legnagyobb része tájvédelmi körzetek érintetlen és gazdag növény-és állatvilágán vezet keresztül. 25-35 km-t teszünk meg egy nap, de természetesen vannak különbségek a távok között.

Azoknak, akik az Akhal Teke fajta vagy a nyergeink iránt érdeklődőknek ez a túra vagy ennek akár rövidített verziója jó lehetőséget ad a kipróbálásra, ismerkedésre.

Annak, aki nem szeretne jurtában aludni, a közeli településen található Aqua Hotelban tudunk egyágyas szálláslehetőséget biztosítani felárért.

Időpontok:IMG_4498

Dates:

2018. Április 15-22. 2018. Május 6-13. 2018. Június 17-24. 2018. Augusztus 12-19 2018. Szeptember 16-23. 2018. Október 7-14.

.

Megegyezés szerint néhány napra is van lehetőség csatlakozni…

Napi program:

Vasárnap – Érkezés Elhelyezkedés a szálláson. Ismerkedés a ménessel. Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

Hétfő – Lovaglás a pusztaszeri turul emlékműhöz Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3 órás lovaglás után piknikebéd a honfoglalás emlékhelyéül szolgáló turulos szobornál, ez után lovaglás az úticélig. Utunk során megelevenedik az Alföld pásztor-kultúrája. Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

Kedd – Lovaglás a Tiszához Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3 órás lovaglás után piknikebéd, a Tisza déli szakaszának legszebb kettős kanyarjánál, ez után lovaglás az úticélig. Ha az útviszonyok megengedik, akkor egy ártéri ,,dzsungelútra” is betérünk… Utunk során a Tisza hajdani árterének gazdag növény-és állatvilága vesz bennünket körül. Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

Szerda – Lovaglás a szürke gulyához Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig. Az út során testközelből ismerkedünk meg a magyar szürke gulyával, kis bocikkal és a bikával… A piknik a tájvédelmi puszta szélén található kilátónál zajlik, pompás kilátás mellett… A táj hiteles arca a nagy sztyeppéknek. Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

Csütörtök – Lovaglás a balástyai szikesekre + Feszty-körkép és Lovasbemutató Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3 órás lovaglás után ebéd következik. A csütörtöki délután a Feszty-körkép megtekintésével és az általunk (Ópusztaszeri Akhal Ménes) bemutatott hagyományőrző lovas show megtekintésével telik. (Ezeknek a belépődíja az árban benne van, nem jelent külön költséget.) Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

Péntek – Lovaglás a Dongérhez + termál fürdő Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig. A lovaglás során betekintést nyerünk a magyar Alföld vadregényes világába. Láthatunk őshonos állatfajokat és védett vízimadarakat… Vacsora: 16:30- 17:30-ig. Ezután a kisteleki termálfürdőben lesz lehetősége kipihenni a csapatnak a fáradalmakat. (Belépődíja az árban benne van, nem jelent külön költséget.) Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

Szombat – Lovaglás a mindszenti kompátkelőhöz Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3 órás lovaglás után ebédünket egy hangulatos révcsárdában költjük el a Tisza partján, ez után lovaglás az úticélig. Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

Vasárnap Reggeli 8 órakor. Búcsú és távozás. Elérhetőség: csat1996@gmail.com

,,Elvinni egy kulacs vizet a Tiszából a Dunába…” A Tisza árterének vidékéről, a kiskunsági homokdűnés tájakon át, a solti síkság szikes pusztáin keresztül a Dunáig. Ez a nagy távok lovaglásának a túrája…

Egyik barátunk, aki velünk lovagolt ennek a túrának a végén mondta: „Azt gondolnánk, hogy ismerjük az országunkat és most, hogy átlovagoltuk a Kiskunságot kell ráébredni, hogy az autók ablakából keveset látunk az egészből.”

Gyalog nem lehet megtenni ekkora utat, a ló visz el azokra a helyekre, amelyek a vidék ősi arcát mutatják: a természetből azt, amiről azt gondoltuk, hogy már nem létezik.

A homok, a puszták, a nagy távolságok - ez a táj illik a leginkább a lófajtához, amelyet tenyésztünk: Az Akhal Teke a „honfoglalás lova", amely híres különleges kényelméről… a titokzatos kelet világának ősi kincse... A 2010-es, első Duna-Tisza túra, bebizonyította, hogy igazak a róluk szóló legendák…

Időpontok:Op5

2018.szept.01-08-ig

Napi program:

Szombat – Érkezés/transzfer Reptér: Budapest Liszt Ferenc Repülőtér. Transzfer Ópusztaszerre. Elhelyezkedés a Jurtaszálláson, az első nap szálláshelyén, ismerkedés az Akhal Ménessel. Vacsora: 19-20 óra között.

Vasárnap – Lovaglás a Tiszához Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3-4 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig. Utunk során a Tisza hajdani árterének gazdag növény-és állatvilága vesz bennünket körül. A pihenő és ebéd a Tisza partján zajlik, közben alkalmunk nyílik meríteni a Tisza vizéből, hogy azt az út végén a Dunába önthessük… Vacsora: 19-20 óra között.

Hétfő – Lovaglás Kiskunmajsára Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3-4 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig. Utunk során a Tisza hajdani árterének gazdag növény-és állatvilága vesz bennünket körül. Kiskunmajsán este lehetőség nyílik ellátogatni a termálfürdőbe kipihenni a nap fáradalmait. Szállás: A szállásunk is a fürdő közelében található falusi vendéglátóhelyen lesz… Vacsora: 19-20 óra között.

Kedd – Lovaglás Bugacra Reggeli 8 órakor. Fürdőzés a Termálfürdőben… Indulás ebéd után, ez után lovaglás az úticélig. Homokbuckás, borókásokon lovagolunk keresztül… Bugacon, ahol megelevenedik az Alföld pásztor-kultúrája, szálláshelyünk szomszédságában legel egy ménes, egy magyar szürke gulya és található egy pásztor múzeum is… Szállás: Szállásadónk magyar szürke tenyésztő és biofarmja van. Meghitt szálláshelyünk közvetlenül a gazdaság mellett található… Vacsora: 19-20 óra között.

Szerda – Lovaglás Akasztóra Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3-4 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig. Utunk a turjánoson és a bugaci pusztán vezet keresztül… Szállás: Szállásunk egy falusi vendégházban lesz. Vacsora: 19-20 óra között.

Csütörtök – Lovaglás Bakodpusztára Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3-4 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig. A homokos-szikes puszták, melyeken keresztül haladunk az ősi sztyeppékhez hasonlatosak és egy monumentális panoráma képét adják. Szállás: Szállásadóink kedves csikós barátaink, akik nagy szeretettel szoktak vendégül látni bennünket. Vacsora: 19-20 óra között.

Péntek – Lovaglás a Duna partra Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3-4 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig. A Dunához érve a túlpart löszfalai látszanak a dimbes-dombos Dunántúlon… Szállás: Magánszálláshely a Duna közelében.DSCF3309 Vacsora: 19-20 óra között.

Szombat – A távozás napja/transzfer

Érdeklődni: csat1996@gmail.com

Megfelelő létszám és lovastudás esetén egyénileg is tudunk túrát szervezni.

Minimum létszám: 4 fő, maximum létszám 10-15 fő (szervezéstől függ);

A három jármódban (lépés-ügetés-vágta) biztosan kell tudnia közlekedni a lovasoknak kiült és könnyített testhelyzetekben is. (A folyamatos könnyítő testhelyzetet tudnia kell produkálni.)

Info: cseppentoopuszta@gmail.com