Kiképzés

Lovak felkészítése, alapképzésekiképzés (14)

A felkészítés és kiképzés irányai az alapbelovaglás után sok felé specializálódhatnak, attól függően mire fogják a lovat használni. Természetesen a tanítás már nálunk is csikókorban elkezdődik. Mikor 2-4 évesen az állat munkábavétele, belovaglása elkezdődik már jó esetben megszokta az alapvető kezelési folyamatokat:

Kiköthető, vezethető; Körmözhető, injekciót, paszta szájon át történő beadását tűri; Az ő és az ember viszonyában az ember feltétlen dominanciáját elfogadta; Nem fél, megfogható, stb.

Az ez után következő rész az, amit általában betanításnak neveznek.

Módszereinket több forrásból merítjük.A klasszikus iskolák tanításainak használata feltétlen szükséges és fontos.Ezen kívül az utóbbi időben igen sok technikát összegyűjtöttek, rendszereztek, kidolgoztak, és eladható formában elérhetővé tették a kezdők, vagy akár a laikusabbak számára is. Ilyen például a mostanra már elterjedt Viktor Fröschl, Pat Parelli, Monty Roberts módszer…Vagy a klasszikus iskolák mai képviselőinek tanításai, mint Gőblyös István, Pénzes Gábor vagy Kappel Edit. Próbáljuk ezeknek az iskoláknak a metódusait beleépíteni kiképzésünkbe.Természetesen több generációnyi csikó betanítása során saját „házi” módszereink is kialakultak. (Valamint mindig és mindenhol törekszünk rá, hogy tanuljunk új és hasznos dolgokat.)

DSC_0029ff

    Így próbáljuk összeállítani az általunk használt kiképzési rendszert, figyelembe véve azt a tényt, hogy ha jól mögé nézünk a különböző idomítási irányvonalaknak, a ló-ember viszony kialakításának és a kiképzésnek a metódusa azonos tényezőkön alapszik.kiképzés (1) Az ez utáni rész nem az alapkiképzés része, hanem a specializációé, a lovat a hasznosítási iránynak megfelelően tovább képezzük, vagy egyes különálló feladatokra tanítjuk meg. Nekünk magunknak is az elmúlt évek során sokféle feladatra kellett megtanítanunk lovainkat: Hagyományőrző lovasbemutatók. Szereplések a Szegedi Szabadtéri Színpadon Filmforgatásokon való részvétel Sportmunka (military, lovaslabda) Nyugodt, könnyen kezelhető lovak képzése a lovasoktatáshoz, túrákhoz…   A tehetségesebb lovainkkal hajlandóak vagyunk továbblépni mestereink segítségével! Sport

A lovaink sportirányú képzése attól függetlenül, hogy zajlik-e aktív versenyzés vagy nem, a OLYMPUS DIGITAL CAMERAbetanítómunka részét képezi. Ahhoz, hogy sokoldalúan és jól idomítottá váljon egy ló, el kell sajátítania az alapokat. Ebbe egyebek mellett, beletartozik az ugrómunka, terepen való mozgás (beleértve a rögzített és félrögzített akadályokon való ugrást) és a díjmunka is… Mi is megpróbáljuk az újonnan bekerülő csikókat ennek a sok féle elvárásnak megfelelően tanítani. A képeken is látszik, a munka a földről indul. Már ott is több irányú a képzés, ennek folytatása a nyereg alatt való idomítás. Így a ló sok gyakorlatot már ismer, mire lovassal kell végrehajtania, ami a feladatokba szőtt állandó „megértetést” (ló és ember között) továbbsegíti.